maandag 27 februari 2012

Boekverslag 'Het Gouden Ei' door Tim Krabbé

Boekverslag ‘Het Gouden Ei’ door Tim Krabbé
Door: Rutger Wilschut
Klas: 4C
Verschijningsjaar: 1984

Persoonlijke beoordeling

Onderwerp:
Ik vond het onderwerp schokkend, Raymond Lemorne, een man die op zestienjarige leeftijd wilde uitproberen of hij van een flat af durfde te springen en jaren later ook wilde proberen of hij een misdaad kan plegen. Hij was gewoon op een buitenlandse vrouw, Saskia Ehlvest, afgestapt en haar misleid om haar vervolgens te bedwelmen en levend te begraven. Dit zet mij natuurlijk aan het denken, vooral om het feit dat de scène zich afspeelt bij een tankstation aan de Autoroute, waar jaarlijks veel buitenlandse toeristen komen. Zo zie je maar dat je op je hoede moet zijn met vreemdelingen, er zou zomaar iemand tussen kunnen zitten met vreemde bedoelingen. Het onderwerp heeft niet veel diepgang, het is vooral objectief en er wordt niet veel of ver op dingen ingegaan. Ik zou alleen het verhaal meer uitbreiden, zodat er meer diepgang in het verhaal is en dat er zo een andere verteltechniek gebruikt kan worden. Die is namelijk vrij simpel, er worden niet veel ingewikkelde stijlfiguren gebruikt.

Gebeurtenissen:
In het verhaal staat de gebeurtenis centraal, en niet de gevoelens of gedachten van de hoofdpersoon. Er kwamen niet teveel gebeurtenissen in voor, hoewel het wel soms lastig was de gang van zaken te begrijpen omdat je op een gegeven moment van hoofdpersoon verandert. Ik vond de gebeurtenissen erg spannend en triest, vooral op de manier waarop de mensen in het verhaal om het leven zijn gebracht, levend begraven worden lijkt mij de vervelendste manier om te sterven. Het verhaal was ook geloofwaardig, er zijn genoeg mensen met verkeerde ideeën, die zij ook uitvoeren, zo ook in dit verhaal. Ik vond het dan ook schokkend hoe Raymond Lemorne de vrouw had misleid en hoe hij haar om het leven heeft gebracht. Ik vond de afloop dan ook erg jammer, ik had namelijk gehoopt dat Rex Hofman zijn vrouw Saskia Ehlvest, die dus is gedood door Raymond Lemorne, weer had teruggevonden. Maar helaas is Rex Hofman op dezelfde wrede wijze om het leven gebracht.


Personages:
Ik vond de personages goed inleefbaar en levensecht, het zijn namelijk maar doodgewone toeristen die op vakantie waren. Ik herkende niet veel eigenschappen van de personages, misschien alleen de bezorgdheid van Rex Hofman over zijn vrouw, die spoorloos was verdwenen tijdens het tanken. Het gedrag van Raymond Lemorne heeft mij dusdanig beïnvloed, dat ik goed op mijn hoede ben op vakantie en nooit zomaar met vreemden meega en altijd argwanend zal blijven. Ik heb de moordneigingen van Raymond Lemorne natuurlijk als negatief ervaren, vooral omdat het moeilijk is voor te stellen dat iemand zo ver kan gaan met bepaalde dingen. Ik heb de drang van Rex Hofman om erachter te komen wat er met zijn vrouw is gebeurd als zeer positief ervaren, dit laat zien hoeveel hij van haar hield.

Opbouw
Het verhaal was vlot leesbaar, zoals ik al zei is er niet veel moeilijk taalgebruik gebruikt en kwam je snel door het verhaal heen. Het verhaalperspectief was goed gekozen, het had alleen wat spannender geweest als je vanuit de ogen van het slachtoffer Saskia Ehlvest zou kijken, en de gang van zaken wat meer mee zou maken. Het had beter geweest al had het geen personaalperspectief had geweest, nu krijg je namelijk een vage indruk van hoe Raymond Lemorne in elkaar had gesteekt op het moment dat je vanuit zijn perspectief aan het kijken was. Er werd soms gebruikt gemaakt van flashbacks, maar dit maakte het verhaal niet lastiger leesbaar. Soms was het zelfs nodig om het verhaal goed te begrijpen. Ik vond het deel dat Raymond Lemorne de misdaad aan het voorbereiden en aan het testen was wel spannend. Toch had ik gehoopt dat er een ander einde was geweest, ik vond het een beetje teleurstellend. Ik hou namelijk meer van een happy end.

Taalgebruik
De woordkeuze en de zinsopbouw was niet moeilijk, het had zelfs wat moeilijker gemogen. Het was namelijk erg makkelijk leesbaar. Doordat er niet veel diepgang in het verhaal is, waren sommige situaties niet goed omschreven. Vooral het deel dat Saskia Ehlvest gaat betalen voor het tanken was in mijn ogen erg onduidelijk. Toch werden de dialogen wel op een natuurlijke wijze weergeven en was het grootste deel van het verhaal wel duidelijk en vlot leesbaar. Verder zijn er geen mooie zinsfragmenten die ik zou willen onthouden.



Beknopte verhaalanalyse en beoordeling
Titel: Het Gouden Ei
Auteur: Tim Krabbé
Verschijningsjaar: 1984

Inhoud:
Rex Hofman raakt tijdens de vakantie zijn vrouw Saskia Ehlvest kwijt bij een tankstation. Jaren later ondervindt hij wat zijn vrouw is aangedaan. Raymond Lemorne was de dader, hij was altijd al iemand geweest die dingen wilde proberen, zoals het springen van een flatgebouw. Hij wilde weten of hij een misdaad wilde plegen, en had dus Saskia Ehlvest na vele oefeningen levend begraven.

Thema:
 - Het bedenken van een perfecte misdaad
- Kwijtraken van je liefde
- Proberen van dingen

Motieven:
 
- Het uitproberen van dingen om te weten of je het wel durft, volgend op een mentale stoornis.
- Liefde
- Dood
- Verdriet

Personen:
- Rex Hofman raakt tijdens de vakantie zijn vrouw kwijt
- Saskia Ehlvest is slachtoffer van een gruwelijke moord
- Raymond Lemorne is de misdadiger die wilde uitproberen of hij iemand durfde te vermoorden

Historische tijd en ruimte:
Loopt van 1975 tot 1983, werkt met flashbacks, speelt zich af in Frankrijk en Amerika.

Titelverklaring:Saskia had toen ze klein was gedroomd dat ze opsloten zat in een gouden ei dat door heel het heelal vloog. Alles was zwart en wist dat ze er voor altijd moest zitten, behalve als er nog een gouden ei door de ruimte vloog, als ze tegen elkaar zouden komen zouden ze allebei worden vernietigd, en dan was het afgelopen. Aan het einde van het boek heeft Rex hetzelfde meegemaakt als Saskia, ze waren allebei levend begraven en alles was er zwart en ze konden er niet uit. Het onderschrift heeft te maken met ‘Liefde zonder grenzen’.

Verhaalperspectief:
Gedeeltelijk vanuit het perspectief van Rex Hofman maar ook afgewisseld met Raymond Lemorne.

Genre:
Ik zou dit verhaal tot het genre thriller rekenen.

Spanning:
Het mysterie rondom de dood van Saskia Ehlvest. Ook de voorbereidingen naar haar dood toe die later in het verhaal worden toegelicht.

Stijl:
Deze stijl typeert vooral angst. En dat Rex veel verwachtingen van zichzelf heeft om het goede te doen voor Saskia. Ook is het in de verleden tijd geschreven. Ik heb van deze stijl kunnen genieten, want het was niet te moeilijk en je leefde mee met Rex. Het ligt niet dicht bij mijn eigen taalgebruik, omdat er bijna geen moeilijke woorden waren waardoor je snel doorlas. Ik heb liever wat meer stijlfiguren en wat moeilijkere woorden. In de verleden tijd vond ik niet vervelend, omdat als ik zelf een verhaal schrijf het vaak ook in de verleden tijd doe.

Waardering in recensies:
Critici waren niet heel erg lovend, maar ook niet extreem kritisch. Het was volgens hun een gemiddeld boekje.

Persoonlijke waardering:
Naar mijn mening verdient dit boek een 7.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Rutger,

    Op het eerste oog ziet je verslag er goed en netjes uit. Ook na het lezen van je verslag behoud ik deze mening. Je gaat goed en diep op zaken in, wat het voor mij, als lezer, leuk maakt om te lezen. Zo vind ik het leuk om te lezen hoe jij hoopte dat er een bepaald einde aan het verhaal zou komen. Ook vind ik het goed dat je het boek wat bekritiseert. Je zegt namelijk dat het 'wel wat moeilijker' had gemogen. Dat vind ik erg goed. Sommige zinnen lopen wederom een beetje krom door het fout en/of het niet goed gebruiken van interpunctie, maar voor de rest is je verslag goed leesbaar. Al met al is het dus een prima verslag waaraan je kunt zien dat je je best erop hebt gedaan. Als het volgende verslag net zo is, is alles prima in orde!

    Groet,
    Marc

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Rutger,

    Als ik je boekverslag globaal bekijk, ziet het er netjes uit. Alleen (mij is het ook niet gelukt hoor) zou het netter kunnen door de beknopte verhaalanalyse in een schemaatje te zetten. Voor de rest ziet het er prima uit. Het leest ook lekker en vlot. Het is wel leuk om te zien dat in tegenstelling tot bijna iedereen, jij een beetje kritiek op het boek heb. Dat heb ik bijna nergens anders gezien. Je kan gewoon zien dat je het boek heb gelezen en begrepen. Een goed verslag, toppie!

    Groetjes Moos

    BeantwoordenVerwijderen