donderdag 30 januari 2014

Recensie "Het Diner" - Herman Koch

Algemene informatie:

Titel: Het diner
Auteur: Herman Koch
Jaar van uitgave: 2009
Uitgever: Anthos, Amsterdam
Aantal pagina’s: 300

Genre: Psychologische Roman

Korte samenvatting:
Het boek gaat over een diner. Deelnemend aan het diner zijn Serge en Babette Lohman en Claire en Paul Lohman. Serge Lohman staat op het punt om de nieuwe minister-president van Nederland te worden, maar zijn zoon en de zoon van zijn broer hebben iets verschrikkelijks gedaan. Ze gaan dineren om dit te bespreken, dat is tenminste de bedoeling. De zoon van Paul, Michel, en de zoon van Serge, Rick, hebben een zwerver vermoord. Per ongeluk. De zwerver lag in een pinhokje en zij wilden pinnen. Ze werden kwaad en gooiden een lege jerrycan in het hokje, deze vatte vlam en zo verbrandde de zwerver. Tijdens het gesprek proberen ze het onderwerp steeds te ontlopen. Tussen het diner door verteld Paul steeds iets over zijn eigen leven dat te maken heeft met het gespreksonderwerp van dat moment. De geadopteerde zoon van Serge en Babette, Beau, heeft de ‘moord’ zien gebeuren en chanteert Rick en Michel ermee. Ze moeten veel geld aan hem geven, dan pas haalt hij alle filmpjes die hij van hen op internet heeft gezet eraf. Aan het einde wil Serge door het incident van Michel en Rick zich terugtrekken uit de campagne, maar Babette, Claire en Paul zijn het daar niet mee eens. Claire heeft bedacht dat als ze Serge zouden verwonden, hij niet de persconferentie zal geven de volgende dag, waarin hij zijn terugtrekking zou aankondigen. Beau verdwijnt op mysterieuze wijze en het gezin van Paul leeft hun leven ‘gewoon’ verder.[1]

Recensie:

Titel:
Naar mijn mening is de titel niet heel erg verheffend, het geeft wel duidelijk aan waar het boek over gaat. Sommige mensen vinden een eenvoudige weergave van de inhoud van het boek fijn, maar persoonlijk houd ik meer van een titel met achterliggende gedachten, waarin een verborgen boodschap zich schuil zou kunnen houden.


Inleiding:
Het gelezen boek is deze keer Het diner van Herman Koch. Herman Koch is een Nederlandse televisie en radiomaker, acteur en schrijver. Hij werd geboren in Arnhem maar verhuisde naar Amsterdam. Zijn tijd op de middelbare school ging niet bepaald over rozen, hij werd wegens wangedrag uit de school verwijderd.
Bekend is hij als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet. Ook heeft hij zijn bekendheid te danken aan het schrijven van meerdere romans en korte verhalen, waarvan Het Diner een voorbeeld is.
Zijn bekendste roman is Het Diner. Zijn inspiratie voor deze roman haalde hij uit de moord op een dakloze vrouw, Maria del Rosario Endrinal Petit. Zij werd in 2005 door drie jongens mishandeld en werd vervolgens in brand gestoken. Het boek won in 2009 de NS Publiekprijs en is verder verfilmd en vertaald in het Engels. Hierdoor werd het boek in 2013 een bestseller in de Verenigde Staten.
De boodschap van het boek zal ik als volgt willen omschrijven. Het lijkt erop dat wanneer je een slechte daad uitvoert, dat dit ten negatieve van jezelf zal werken. In dit geval kan de chantage van de twee jongens gezien worden als ‘boontje komt om zijn loontje’.
Ik had de verwachting van het boek, dat het een boek dat volgepropt is met emoties die voor ongelukkige situaties zou zorgen zou zijn. Ik durf te stellen dat ik plezier heb gehad met het lezen van dit boek.

Kern:
Over het algemeen valt het boek als vlot leesbaar te kenmerken, ik heb weinig moeite gehad om door het boek heen te komen. Opvallend en leuk bedacht vind ik het feit dat het boek is opgesplitst in delen van een diner, namelijk een voorgerecht, aperitief, hoofdgerecht en een dessert. De hoofdpersoon zou ik kenmerken als een beetje overdreven rechtdoorzee, hij streeft zijn eigenbelang na en heeft geen moeite met zijn mening geven over een bepaalde situatie. Het feit dat de hoofdpersoon een wreed persoon blijkt te zijn, gaf mij het gevoel dat ik het niet eens erg zou vinden wanneer hij levenslang opgesloten zou worden voor zijn daden. Het is duidelijk dat Herman Koch bepaalde ethische en morele kwesties naar voren wil laten komen in het boek en naar mijn mening is hij hier over het algemeen goed in geslaagd. Actueel valt het boek wel te noemen natuurlijk, vanwege het feit dat het boek zich in een recente tijd zich afspeelt. Er zijn daadwerkelijk mensen die wrede daden begaan hebben zoals de jongens die de dakloze vrouw hadden vermoord en naar mijn mening is het goed dat een schrijver dit als inspiratie heeft kunnen gebruiken en in staat is geweest deze inspiratie om te toveren in een vlot en leuk boek.

Conclusie:
Vanwege het feit dat ik het fijn vind een boek te lezen dat mij aan het denken doet zetten, vind ik dit boek zeker een aanrader. Het heeft mij na laten denken over morele kwesties zoals geweld, schuldgevoel en negatieve gevolgen van slechte daden. Wanneer een lezer in staat is en interesse heeft te filosoferen, zou ik hem/haar zeker dit boek aan willen raden.

Het Diner
Herman Koch
300
Anthos, 2009

Rutger Wilschut




[1] http://www.scholieren.com/boekverslag/69529

1 opmerking:

  1. Hoi Rutger,

    Ik vind dit een goede recensie. Je mening over het boek is goed onderbouwd en duidelijk. Ik heb dit boek zelf een tijd geleden ook gelezen, en kan me in al je argumenten eigenlijk wel vinden, ik vond het boek ook fijn om te lezen. Het onderwerp en de morele zaken die aan bod komen, vond ik net zoals je in je recensie schrijft ook interessant. Ik zou het boek inderdaad ook aanraden. Kortom vind ik dit een prima recensie.

    Julian

    BeantwoordenVerwijderen